....
|
Tehnološki postupci koje sprovodimo podrazumevaju:
• Branje plodova direktno u ambalažu za plasman i smanjenje ručne manipulacije plodovima na minimum;
• Obezbeđenje da među ubranim plodovima nema plodova kod kojih je inicirano prezrevanje, oštećenih plodova, sunčevim zračenjem oprženih plodova i bolesnih plodova;
• Postavljanje plodova u ambalažne jedinice tako da budu raspoređene u najviše dva sloja;
• Skraćenje vremena boravka ubranih plodova na nezaštićenom prostoru;
• Finalno formiranje (odmeravanje) prodajnih ambalažnih jedinica pre tretmana orošavanjem i hlađenja;
• Primenu čvrstih ambalažnih jedinica koje omogućuju strujanje vazduha (sa perforiranim otvorima);
• Primenu novog tehničkog rešenja orošavanja plodova pre hlađenja;
• Skladištenje plodova u komorama sa permanentnom cirkulacijom vazduha;
• Postavljanje upakovanih plodova u skladišni prostor tako da se omogući strujanje vazduha između pojedinačnih pakovanja;
• Skladištenje plodova na niskoj temperaturi (4° C ± 1) i visokoj relativnoj vlažnosti vazduha (90% ± 5);
• Plasman plodova nakon izuzimanja iz skladišta sa obezbeđenim kontrolisanim uslovima u toku najduže 10 sati ukoliko se plasiraju na sobnoj temperaturi, odnosno najduže 24 +10 sati ukoliko se plasiraju iz rashladne vitrine koja obezbeđuje temperaturu do 15° C.
|
....
|