Ovo niste znali o malinama
....
|
Crvene maline su bogate vitaminima i mineralima, imaju malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Osim toga, prirodna fenolna jedinjenja u crvenim malinama imaju potencijal za ublažavanje gojaznosti
UBLAŽAVAJU UPALE Maline sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina, resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol. Većina ovih fitonutrijenata čuva ćelijsko zdravlje, štiti ćelije od oštećenja i reguliše upalne enzime. Smanjujući upalne procese, maline smanjuju rizik od hroničnih oboljenja poput gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa II. Naročito je značajna elagična kiselina, vrsta hidroksibenzoičke kiseline, koja ima naglašena protivupalna svojstva. ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA U novije vreme su maline postale zanimljive zbog sastojaka koji imaju antikancerogena svojstva. Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog creva pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju ćelija raka. Novije studije su ukazale na dodatno delovanje fitonutrijenata u malini. Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprečavaju pretvaranje zdravih ćelija u zloćudne. Ćelijama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih podstiču na samouništenje. Malina vrste Rubus rosifolius , koja raste u obe Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih ćelija. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analisis, ova vrsta maline ima drugačiju fitohemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta. Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprečavaju rast ćelija raka pluća za 54%, debelog creva za 50% i želuca za 37%. ŠTO ZRELIJE, TO BOLJE Zrelost maline takođe je važan faktor. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Agricultural and Food Chemistry, crvene maline su najlekovitije kada su potpuno zrele. Ukupan nivo antocijanina u svim vrstama malina raste u direktnoj proporciji sa zrelošću.
|
.... |